
Hvis du gerne vil vide mere om mel, dej, æltning, hævning og bagning – og måske også lidt om økologi – så er det her, du finder det. Jeg har forsøgt – og gør det stadig – at beskrive så meget som muligt af den hands-on viden, jeg har opbygget gennem årene, og særligt i den periode, hvor jeg havde mel, dej og brød som både fuldtidsjob og hobby.
Jeg tænker mange tanker i mit køkken. Derfor vil der nok også snige sig lidt andet end bagetips ind i ny og næ på denne side. Hvis der f.eks. er tanker der fylder eller oplevelser, jeg bliver nødt til at dele. Det er heldigvis dig, der vælger, hvad du vil læse.
Rigtig god læselyst.
16 måneder på Als
Den 14. august 2023 fik jeg to diskusprolapser. Det tog 16 måneder at komme over dem, og det blev på mange måder 16 helt særlige måneder.
Rammen om det hele
Jeg var engang en hjemmebager, der bagte “på slump”. Jeg tog det, der lige var i skabet. Brugte lidt af det og lidt af det. Nogen gange fint salt, andre gange groft – ca. 2 tsk. hver gang. Jeg fulgte opskrifterne i de gode gamle bagebøger, hvor der næsten altid stod: “Tilsæt mel, indtil dejen føles tilpas”. Og jeg skal love for det varierede, hvornår jeg synes dejen var “tilpas”. Nærmest fra dag til dag. Og resultatet blev derefter.…
Plads til både surdej og gær
Der er sket rigtig, rigtig meget med bagning siden 2004, hvor mine forældre og jeg kastede os ud i at lave højkvalitets økologisk, stenkværnet mel. Til alle os hjemmebagere er der ikke længere langt til hverken inspiration eller hjælp – ligesom også butikkerne bugner af forskellige slags mel. Der er masser af opskrifter på nettet, blogs, videoer på youtube, hands-on bagekurser eller demoer og en lang række bagebøger. Berømte udenlandske bagere har sat deres præg på brødene, der bages…
Hænderne i dejen
At bage handler om at lade dine hænder se for dig. At stole på, at det de fortæller din hjerne er rigtigt. Dine øjne vil til enhver tid gribe ind og korrekse og være dine hænders modspiller – ignorer dem. Luk af for øjnenes og hjernens kommentarer (bedrevidende: vi har læst bogen og set instruktionsvideoen, vi ved bedre – tvivlende: sådan så det vist ikke ud, da hun gjorde det – irettesættende: du gør det helt forkert – opgivende:…
Lidt om mel og de vigtige forskelle
Altså – økologisk mel så vidt muligt. Nogen gange kan du blive tvunget af omstændighederne til at købe ikke-øko mel, men det er muligt at finde økologisk mel i langt de fleste butikker. Det er straks værre med stenkværnet mel – omend det også er blevet langt nemmere at få fat på, end det var for 18 år siden, da min familie og jeg kastede os ud i vores meleventyr med Skærtoft Mølle. De fleste velassorterede supermarkeder og special…
Mad fra en levende jord
“Melet bliver ikke bedre end den råvare det kommer fra.” Jeg kan ikke tælle på to hænder, hvor mange gange jeg har hørt min far sige det. Han har ikke en snus forstand på bagning, men at male mel af bedste kvalitet – det kunne han finde ud af. For han tog sig tid til at blive klog på, hvilke typer korn der var de bedste til den kvalitet mel, vi gerne ville lave. Han tog sig tid til…
#bagmerebrød
Det er de færreste af os, der er 100 pct. øko eller 100 pct. perfekte eller bare almindeligt “hellige”. I virkeligheden er vi jo bare mennesker, der forsøger at gøre tingene efter bedste evne. Det er derfor, jeg altid har fundet undervisning så forrygende interessant. For det er gennem undervisning, at man lærer nyt, og måske endda får mod på at bruge dette nye. Det er først efter, jeg er blevet ældre, at jeg er begyndt at interessere mig…

Vil du lære mere, så overvej et bagekursus
