Om mig

Hvor kommer denne bageblog fra?
Ligesom livet er finurligt og krøllet, så har min vej til bagning også været det.

Jeg er opvokset i naturen og landbruget på Als. Først på et lille husmandssted i kanten af Nørreskoven, og fra jeg var 10 på min families slægtsgård, Skærtoft. I 1991 besluttede mine forældre, Hanne og Jørgen (nu bedre kendt som Meme og Morfar), at lægge gården om til økologisk produktion, og sådan har det været lige siden. De seneste år suppleret med biodynamiske produktionsmetoder.

Jeg har altid-altid-altid elsket naturen. Blomster, græsser, dyr og insekter på marken, i skoven, på stranden og havet omkring os. Samspillet mellem mennesker, natur og det dyrkede land er en vigtig del af min livserindring. Det har derfor også været en fornøjelse at opleve, hvordan Skærtoft er blevet en oase af liv og mangfoldighed midt i landbrugslandet.

Jeg blev færdig som agronom fra Landbohøjskolen i 2005 – cand.agro. – efter en hel del indledende afstikkere og omveje. Bl.a. har jeg været på den europæiske filmhøjskole (jeg har fotograferet, siden jeg fik mit første kamera som 14-årig), jeg har arbejdet i England og Frankrig, jeg har næsten to studentereksaminer (en sproglig-musisk suppleret med en matematisk), jeg har rejst i Sydøstasien, Australien og New Zealand, jeg har læst en kvart 1-årig HH, jeg har arbejdet i adskillige storkøkkener som vikar, jeg har studeret Organic Agriculture and Agroecology i Wales og Norge, og jeg har haft et par studiejobs, som fik mig til at elske alt fra artsbestemmelse af insekter til forskning, kvalitative interviews og økologer. Jeg har – helt overordnet – haft økologi, jordfrugtbarhed og bæredygtig produktion og forbrug, samt en oprigtig glæde ved alt det smukke omkring os, som min røde tråd gennem livet de sidste 25 år.

OG…

I 2004 startede mine ildsjæle-forældre et økologisk mølleri: Skærtoft Mølle. Det var et forrygende eventyr – og et jeg hurtigt blev en integreret del af. Jeg troede i en periode, at jeg skulle skrive PhD (for jeg stortrives med at suge viden til mig, skrive og undervise), men i stedet for at skrive en PhD, kom jeg nærmest til at leve den.

FORDI…

I 2004 mødte jeg den franske bager, Richard Bertinet. Mødet med ham var en åbenbaring. Jeg fandt ud af, at mine hænder kan noget, jeg ikke vidste, de kunne. Mine hænder elsker dej. Simpelthen. Min mave elsker brød og jeg elsker at undervise – så – win-win. Efter en årrække med ihærdig øvning og langdistance undervisning, gik jeg i 2008 i gang med at undervise i bagning med økologisk, stenkværnet mel. De næste 10 år specialiserede jeg mig i at bage med 100 pct stenkværnet mel, og jeg underviste hjemmebagere, brød- og dejelskere fra hele landet i vores Staldkøkken på Skærtoft Mølle. Jeg havde også fornøjelsen og æren af at inspirere flere restauranter og storkøkkener til at anvende stenkværnet mel, og jeg nød samarbejdet med de topprofessionelle bagere og Michelin-kokke fra ind- og udland, som jeg også mødte på min vej. At dele viden om økologi, korn, mel, dej, ælteteknikker og brød var mit liv. Min livs-PhD.

Tiden med Skærtoft Mølle var storslået, udfordrende, kompliceret, spændende, tænder-ud-trækkende, udviklende, sjov, hjertevarm, åbenbarende, sorgfyldt og erfaringsskabende. Det hele.

I 2018 fik mølleriet nye ejere. Mine forældre arbejdede videre med landbruget på Skærtoft og fortsatte også arbejdet med en række spændende bæredygtighedsprojekter. Jeg fik job i Landbrugsstyrelsen i Augustenborg – mit første “rigtige arbejde”, som mine børn siger. Jeg har siden afholdt bagekurser i mit private køkken – mere herom på siden “Bagekurser”.

Sammen med min elskede familie, er det mine super brødglade venner og kolleger i Landbrugsstyrelsen, der har inspireret mig til – endelig – at få bloggen sat i søen.

Og hvorfor er adressen homebaked.dk, når overskriften er Marie-Louise’s Køkken? Det er helt enkelt af sentimentale årsager. I 2012 havde jeg den store ære og glæde at få lov til at oversætte min mors bagebog “Hjemmebagt” til engelsk. Det er en smuk og fantastisk bog, og den blev også virkelig fin i sin engelske version – Home Baked. Så da jeg fik et tip af en god ven om, at domænet homebaked.dk var ledigt, slog jeg til med det samme.

Min talentfulde mand, Martin, har hjulpet mig med at få bloggen gjort “bageklar”, og vores tre lækre unger – Bertram, Mille og Albert – er mine største og kærligste kritikere. De har lagt “munde” til mange prøvebagninger, og jeg er aldrig i tvivl om, hvornår jeg rammer plet – eller ikke gør. Vi bor i et dejligt og gammelt bindingsværkshus, ikke langt fra skov og stand, midt på østkysten af smukke – og meget fotogene – Als.

En tak fra hjertet …

Det er en gave, at få lov til at tænde lys i andre menneskers hjerner, hjerter og maver – og det er sådan, jeg har haft det i alle de år, jeg har undervist i mel, æltning og bagning. Om det er min skønne familie, mine dejlige venner og kollegaer eller kursister, jeg deler brød med – det er altid det samme. Glæden ved at have skabt noget selv, som både kan ernære og mætte – glæden ved at bidrage til andres velvære – glæden ved at dele viden – glæden ved at udfordre sig selv – ja, det er altsammen med til at give mit liv mening. Tak fordi I spiste, læste, fulgte, lyttede og kiggede med – og god fornøjelse med bloggen her.

Kontakt