“Ejjjj – er der ikke flere….?” Det er nok den oftest hørte kommentar, når jeg serverer bakkelserne her. Mine oste-baconbakkelser er et smukt møde mellem sødmælk, smør, mel, æg, ost og bacon. De er bestemt ikke slankemad, men de er til gengæld verdens bedste appetizer eller tapas-snack. Jeg har hentet inspiration til opskriften her fra jysk vin og fra min moster Inger, som har bagt bakkelser, så længe jeg kan huske. Hendes opskrift er gengivet i min mors bagebog “Hjemmebagt”, og det er også moster Inger, jeg kan takke for de gode tips, der betyder, at bakkelserne aldrig slår fejl.





Oste-baconbakkelser, ca. 60 stk.
Ingredienser
- 375 g (3 3/4 dl) sødmælk
- 90 g saltet smør
- 6 g salt
- 190 g hvedemel
- 5 æg af størrelsen M/L, sammenpiskede
- 190 g bacon, (skåret) i tern
- 150 g groftrevet cheddarost
- Friskkværnet peber
Tilberedning
- Du kan lave det hele i hånden. Det kræver, at du har en gryde og en skål du kan holde godt fast i, mens du rører først dejen, dernæst dej og æggemasse sammen. Jeg vil også anbefale, at du bruger en røreske med hul i. Den gør, at du rører mere effektivt. Hvis du har en røremaskine, kan du også bruge den. Her skal du bruge dejspaden (K-spade). Hvis du har en elpisker, skal du bruge både piskeris og dejkroge.
- Start med at stege baconternene. Tilsæt gerne lidt friskkværnet peber. Når de er godt stegt (men ikke hårde), lægger du dem på et stykke køkkenrulle, og lader dem “dryppe af”. Hvis ternene er store efter stegning, kan du med fordel hakke dem lidt mindre, når de er kølet af.
- Riv osten groft.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Hæld mælken i en gryde og tilsæt smør og salt. Lad det koge op. Husk at holde øje med mælken. Der er ikke noget værre, end mælk der brænder på!
- Når mælken koger, tilsætter du melet og rører kraftigt i gryden med din hulske med det samme. Sluk for varmen og bliv ved med at røre til massen har samlet sig og du har en lækker glat dejklump i gryden.
- Vip dejklumpen ud af gryden og over i en (røre)skål og lad den afkøle. Når du kan stikke din finger i dejen uden at brænde dig – men før dejen er blevet lunken eller kølig – kan du gå videre.
- Mens dejen køler, pisker du æggene sammen i et litermål eller en skål, det er nemt at hælde af.
- Sæt dejspaden på din røremaskine eller piskerisene på din elpisker eller fortsæt med hulskeen (det kræver gode overarme!).
- Tilsæt æggemassen lidt ad gangen, mens du rører i dejen. Du er først færdig med at røre, når dejen er blank og skinnende som satin og helt uden klumper.
- Nu tilsætter du de stegte bacontern og den revne ost og rører til bacon og ost er jævnt fordelt i hele dejen. Hvis du bruger elpisker, vil jeg anbefale, at du skifter til dejkroge.
- Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Med en teske sætter du dejen som små “toppe” på bagepapiret. Skub dejklatten af skeen med din finger, så du samtidig sætter den fint på pladen. Jeg anbefaler, at dejklatterne ikke er større end en valnød. Bakkelserne hæver en del i ovnen, og da der aldrig er nok af dem, er det fjollet at få dem lavet for store.
- Jeg vil anbefale, at du sætter 20 stk. på en plade – dvs. i rækker af 5 x 4 “toppe”. Det betyder, at du skal bage to gange, men hellere det end at bakkelserne står for tæt, og derfor ikke hæver flot op.
- Bag bakkelserne i ca. 14-15 min. til de er smukt gyldne og lysebrune i bunden. Bag først to plader, dernæst den sidste. Du kan med fordel vende bagepladerne 180 grader efter 10 min., hvis din ovn bager skævt (- og det gør de fleste ovne, desværre).
- Lad bakkelserne køle af på en bagerist.
- Nyd dine bakkelser i godt selskab og gerne lune og husk – der er aldrig nok. Det er netop charmen ved de små lækkerbidskener.
- Bon appetit
Tips
Bakkelserne kan både fryses og opbevares på køl, så du kan nemt bage bakkelserne i god tid, før du skal bruge dem. Lun dem i ovnen ved 200 grader, indtil de er gennemvarme.
Hvis dine bageplader er store nok, kan du godt sætte 30 bakkelser på pladen ad gangen (i rækker à 6×5), og så kan du bage alle bakkelserne på en gang. Mine bageplader er kun 40×30 cm med et “bageeffektivt areal” på 37×27 cm. Derfor holder jeg fast i kun at bage 20 bakkelser ad gangen.
Vi har serveret bakkelserne til 50 års og 70 års fødselsdag, studenterkørsel og studentergilde, konfirmation og bryllup og – selvfølgelig – nytårsaften – og vores erfaring er, at det er en god ide ikke at servere dem alle på én gang. Hold lidt tilbage og server bakkelserne ad flere omgange og glæd dig over, hvor godt de bliver modtaget. Hver gang 🙂

