Varme øko. hveder

Den bedste dag på “bageåret” i Staldkøkkenet på Skærtoft var dagen før Store Bededag. Eller “Store Hvededag”, som Calle og jeg kærligt omdøbte dagen. Det var dagen med kæmpestore deje på bordene, hundredevis af hveder, en lind strøm af glade hvedeelskere der kom og hentede hveder hele dagen – det var simpelthen en fornøjelse og “a dream come true” for alle os, der elsker store portioner. Og 7-800 hveder på en dag var lig med store portioner..

Jeg husker et år, hvor vi solgte vores egne hveder til en hvedeelsker, der ikke havde fået med, at hvederne kun kom på bestilling. Vi – Inger, Mette og jeg som styrede udsalget den dag – forbarmede os og lod kunden få vores portion – dette dog forudsat at jeg straks lavede en sidste omgang dej, så vi også kunne få hveder med hjem. Sådan en slags bake-off hveder – og det gjorde jeg selvfølgelig.

Det glæder mig, at traditionen med at spise hveder lever i bedste velgående trods afskaffelsen af bededagen. Nu kan jeg nemlig med total oprigtighed ønske alle en glædelig Store Hvededag.

Hveder med gods i, giver 20 stk. i en stor bradepande

Ingredienser

  • 800 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet ølandshvedemel (stenkværnet)
  • 400 g hvedemel, almindeligt
  • 130 g havregryn eller ”Hvid Helved” (blanding af havre-, byg- og speltgryn)
  • 3-4 g god kardemomme (eller efter smag)
  • Ca. 900 g køligt vand, start med 850 g (alternativt: 300 g kærnemælk og 550-600 g vand)
  • 1 stort æg (ca. 60 g)
  • 100 g tempereret smør i tern
  • 30 g gær
  • 26 g salt
  • 40 g lyst rørsukker

Tilberedning

  1. HÅNDÆLTNING – Start med at blande alle de tørre ingredienser. Gæren smuldres ud i melet. Bland godt. Nu smuldres smørret ud i melet, hvorefter du tilsætter væske og æg. Bland dejen til den er ensartet, og ælt den til den er blank og smidig. Det er en god, stor dej, så du må forvente at få pulsen op og godt gang i overarmene.
  2. RØREMASKINE – Hæld væske, gær og æg i røreskålen. Tilsæt alle de tørre ingredienser. Kør dejen forsigtigt sammen og tilsæt så smør. Kør dejen (ikke ved for høj hastighed!) til den er blank og smidig.
  3. Lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse under et klæde. Afhængig af temperaturen i dit køkken, kan det tage op til fem timer. Fold dejen to-tre gange, mens den hæver – dette gør dejen endnu mere elastisk og spændstig! Se hævetip nedenfor.  
  4. Læg dejen på et let meldrysset bord og del den i fire strimler. Herefter afvejer du 20 lige store klumper eller tager det på øjemål og tjekker at de vejer ca. 120 g/stk. bagefter.
  5. Tril alle klumper til boller og fordel dem (4×5 rækker) i en bradepande (den fra ovnen) beklædt med bagepapir. Sæt de yderste boller ca. 1 cm fra kanten, så de har plads til at hæve.
  6. Forvarm ovnen til 220 grader varmluft.
  7. Lad hvederne efterhæve til næsten dobbelt størrelse under et klæde. De skal føles elastiske og ”ballon-agtige”, når du rører ved dem. Det kan tage længere tid end du regner med (måske en time, måske lidt længere, hvis dit køkken er køligt), men det er ventetiden værd!
  8. Sæt hvederne ind i den varme ovn på anden nederste ribbe. Smid ca. ¾ dl vand ind i bunden, luk ovnlågen og skru straks ned på 200 grader.
  9. Bag hvederne i 30-35 min. afhængigt af hvor hårdt din ovn bager. Hvederne er færdige, når de er mørkt gyldne, og også bunden begynder at tage farve. Bliver hvederne for mørke for hurtigt, så skru 10-20 grader ned. Se bagetips nedenfor.
  10. Afkøles på rist.
  11. Er (næsten) bedst dagen efter, hvor de kan ristes let og nydes med f.eks. smør, ost og marmelade. Hjemme hos os deler vi hvederne i tre, da de er ret store. Så er de faktisk også gode som “sandwichboller” til f.eks. en knasende lækker BLT eller en clubsandwich med karrycreme og mangochutney. Bon appetit! – og glædelig Store Hvededag.

Tips!

Det bedste er faktisk at lade den hæve direkte på køkkenbordet. Fold dejen, form den til en kugle med din dejskraber og drys en mikroskopisk mængde mel på dejens overside. Så kan du dække dejen med en opklippet frysepose mens den hæver. På den måde bliver det nemmere at folde dejen et par gange under hævningen og du får fornøjelsen af at mærke med dine hænder, hvordan dejen udvikler sig og modnes.

Jeg plejer at vende pladen med hveder 180 grader, når de har fået de første 10 minutter i ovnen. På den måde undgår du at få alt for mørke hjerner, hvis din ovn bager lidt ujævnt/skævt. Og det gør de fleste desværre.

Hvis du gerne vil give dine hveder lidt mere farve og skorpe, så kan du bage hvederne midt i ovnen de første 10 minutter og derefter sætte dem en tak ned.