Hjemmelavet øko.granola

Min veninde Jo er fra York i England. Hun er arborist og elsker træer lige så højt som jeg elsker korn, mel og dej. Vi mødtes på et bagekursus hos Andrew Whitley i 2009 og derefter blev Jo en fast del af medhjælperflokken til de årlige Brød- & Madfestivaller, vi afholdt på Skærtoft mølle. Jo er – som mange af mine korn-, mel- og brødbekendtskaber – en rigtig hjemmegjort foodie, og det er fra hende, jeg først fik opskriften her. Hun skrev: “It’s a good basic recipe to just use whatever ingredients you have to hand.” Og det er vel hele pointen med granola – eller knaseguf, som vi kalder det her i huset? At du kan få tømt ud i dine poser med frø og kerner – eller at du får fyldt op på lageret, så du har ingredienser til både bagværk og knas.

Opskriften er inspireret af Nigella Lawsons variant. Og hun er inspireret af Andy Fairfield. Og sådan er det med opskrifter. De udvikler sig og tilpasses, og det er herligt. Granolaen er krydret med stødt ingefær og kardemomme. Det smager simpelthen forrygende – er frisk og lækkert – og gør også granolaen til en fin eftermiddagssnack. Du kan sagtens eksperimentere med andre krydderier, men som udgangspunkt vil jeg klart anbefale at prøve det her. Frøene kan også varieres efter lyst, og hvad du måtte have i skuffen. Jo har valgt at udelade de helt små frø og bruger for øvrigt altid mega meget kardemomme – jeg har forsøgt mig med chiafrø (som sætter sig i tænderne, uanset hvad du gør, men knaser lækkert) og næste skud må være ristede hasselnødder, hvor skindet er gnubbet af eller pistacienødder.

Vi har også lavet en beregning på, hvad sådan en portion hjemmelavet øko.granola koster. En portion sammenlignelig øko.granola koster ca. 100 kr pr. kg, hvorimod denne granola koster 63 kr pr. kg (kun råvarer, ikke el). Heraf udgør mandler og pecannødder hhv. 12 og 20 kr, så det er nemt (!!) at gøre portionen meget billigere.

Og hvor lang tid tager det så at lave? Indkøb ikke medtaget, så skal du rundt regnet bruge 15-20 min. – måske lidt kortere, hvis du er en ørn til det med afvejning. Det gør den hjemmelavede granola til et projekt, der fint kan passes ind i de fleste travle hverdage.

Hjemmelavet øko.granola, giver ca. 1 kg

Ingredienser

  • 300 g finvalsede havregryn
  • 4 g stødt ingefær
  • 4 g kardemomme
  • 3 g fint salt (f.eks. Atlanterhavssalt)
  • 100 g mandler
  • 80 g pecannødder
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g græskarkerner
  • 50 g brune eller gyldne hørfrø
  • 25 g sesamfrø (de brune, upolerede har mest smag)
  • evt. 50 g chiafrø
  • 120 g smagsneutral olie (eller olivenolie, hvis du foretrækker det)
  • 120 g økologisk lys sirup (af danske øko.sukkerroer)

Tilberedning

  1. Start med at tænde ovnen på 150 grader varmluft. Når du er færdig med at blande dine ingredienser, er den klar til brug.  
  2. Beklæd en bradepande med bagepapir. Jeg bruger en bradepande med målene 40×31 cm. Hvis du bruger “ovnens” bradepande, vil laget nok være en anelse tyndere, og du skal derfor måske skrue lidt ned for tiden i ovnen.
  3. Afvej og bland havregryn, krydderier og salt rigtig godt med en grydeske.
  4. Dernæst afvejer du frø, kerner, nødder og mandler, og så blander du det hele sammen.
  5. Tag et stort syltetøjsglas (eller en anden beholder med tætsluttende låg) og afvej sirup og olie heri. Sæt låg på og ryst, indtil blanding er ensartet.
  6. Bland den tørre granola med olie-sirupsblandingen. Bland indtil massen er fugtig over det hele, og fordel så massen i et jævnt lag i brandepanden.
  7. Sæt bradepanden i ovnen. Den skal stå på anden nederste ribbe.
  8. Granolaen skal først have 20 minutter på “den ene side”, dernæst 20 minutter på “den anden”. Dvs. at du skal vende granoalen, så godt du kan, efter de første 20 min. Husk, at når du har “rodet” forsigtigt rundt i blandingen, skal du fordele den i et jævnt lag igen.
  9. Når granolaen er færdig, tager du den ud af bradepanden ved at samle hjørnerne af bagepapiret og løfte det over på en bagerist. Spred bagepapiret ud og fordel granola’en ud i et jævnt lag – så køler den hurtigere ned.
  10. Når granolaen er afkølet – altså, er helt kold – hælder du den over i stort glas med låg eller en anden form for tætsluttende beholder.
  11. Hvor længe granolaen holder, afhænger af, hvor hurtigt du spiser den. Jeg har endnu ikke oplevet, at den er blevet for gammel her i huset.
  12. Bon appetit!

Tips!

Når jeg spiser granola er det for det meste til morgenmad og med mælk på. Jeg bruger den som drys på havregryn og blander med lidt tørrede frugter, f.eks. rosiner, tranebær, abrikoser i tern eller tørret mango. Granolaen er også god som drys på skyr, ymer eller yoghurt naturel. Og jeg kan faktisk også godt lide at gå og nippe lidt af den “au naturel” om eftermiddagen – særligt liiiige der, hvor både frokost og aftensmad er langt væk, og den utidige lyst til chokolade begynder at melde sig.