Nem tærte

Jeg elsker tærte! – og jeg ledte længe efter en version, der ikke blev smattet i bunden, når fyldet kom på, men også en som heller ikke nødvendigvis skulle blindbages. Og så måtte den gerne være nem og hurtigt at lave. Denne tærtebund er inspireret af Trine Hahnemann’s rugtærtebund (som bl.a. kan findes i min mors bog “Perler fra Skærtoft”) og en masse forskellige fra nettet, som jeg har testet gennem årene. Min familie og jeg – og min kollega Nina, som mener jeg skal åbne en tærtecafé – er rigtig godt tilfredse med netop denne version.

Variationsmulighederne er – tæt på – uendelige. Har du ikke revet ost (gruyere, gouda, cheddar eller lign.), kan du bruge den bløde mozzarella. Har du ikke (nok) fløde og/eller cremefraiche, kan du bruge græsk yoghurt eller skyr. Og grøntsagerne bestemmer du selv. Helt lige som du også selv bestemmer, om tærten f.eks. er med eller uden kød.

Og så til fuldkornet. Tærten kan laves med 100 pct. fuldkorn. Du kan også skrue ned for andelen af fuldkorn og lave en lidt lysere dej med ca. 60 eller 40 pct. fuldkorn. Hvordan du sammensætter melet, har ikke betydning for de øvrige ingredienser i tærtedejen – det er primært et smagsspørgsmål. Jo mere fuldkorn, jo mere smag er der også i den færdigbagte tærtebund. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig også et spørgsmål om, at fuldkorn i aftensmaden eller frokosttærten er et kæmpe plus for din mæthedsfornemmelse og alt det andet gode, der følger i kølvandet på fuldkorn. Tærten på billedet er med 60 pct. fuldkorn.

Nem tærte, giver 2 stk.

Ingredienser

  • TÆRTEBUND
  • 300 g *fuldkornsspeltmel (*læs mere nedenfor)
  • 50 g andet fuldkornsmel (f.eks. enkorn, purpurhvede, emmer, rug)
  • 5 g salt  
  • 40 g blødt smør/koldt smør i tern
  • 40 g smagsneutral olie
  • 1 æg
  • 60 g cremefraiche 18% (evt. græsk yoghurt eller skyr)
  • 100 g vand (1 dl)
  • FYLD
  • Grøntsager: 2-3 porrer, finthakket, 1 løg i fine strimler, 1 broccoli (inkl. stok) i små buketter eller snittet, derudover f.eks. 1 peberfrugt eller et bundt asparges eller haricots verts eller cherrytomater i både osv.
  • 300 g god bacon (kalkun eller gris), skinke eller lignende
  • 6 æg
  • ca. 100 g cremefraiche (græsk yoghurt eller skyr)
  • 1/4 liter piskefløde
  • Friskkværnet peber, salt og evt. lidt revet muskatnød
  • 200 g revet ost (f.eks. cheddar, gouda, gruyere) eller mozarella

Tilberedning af tærtebundene

  1. Start med at smøre to tærteforme (Ø 24) med lidt smør. 
  2. Bland mel med salt og smuldr smørret ud i melet.
  3. Tilsæt resten af ingredienserne og bland dejen hurtigt sammen med hånden.
  4. Del dejen i to og rul den ud på et ganske let meldrysset bord.
  5. Læg dejene i tærteformene og sæt formene på køl, mens du tilbereder fyldet.

Tilberedning af fyld og bagning

  • Forvarm ovnen til 180 grader, varmluft.
  • Snit porrer, løg og broccoli fint og hak de resterende grøntsager i grove tern. 
  • Steg bacon (den må ikke tage farve), krydr godt med friskkværnet peber.
  • Tilsæt porrer, løg og broccoli og de “andre” grøntsager.
  • Når grøntsagerne er bløde, tages de af varmen og stilles til side.
  • Riv osten.
  • Rør æg, cremefraiche og fløde sammen i en skål med en gaffel, tilsæt salt, lidt peber og evt. lidt revet muskatnød.
  • Tag tærtebundene ud af køleskabet og fordel både fast og flydende fyld ligeligt i de to forme. Drys ost henover.   
  • Bag tærterne  ved 180 grader i ca. 40 minutter.
  • Serveres lune sammen med f.eks. en grøn salat eller en tomat-avokadosalat pyntet med smuldret feta og Kalamata oliven.
  • Tærten er også super lækker dagen efter til både frokost, madpakke eller rester.

Lidt om melet

Grunden til at jeg bruger fuldkornsspeltmel er, at dejen bliver mere medgørlig. Det betyder, at du kan rulle den ud, uden at skulle slås med den. Hvis jeg ikke har fuldkornsspeltmel, så bruger jeg en blandingen af f.eks. fintsigtet speltmel og fuldkornsØlandshvedemel. Og ellers blander jeg lidt almindeligt hvedemel (med lavt proteinindhold) i dejen. En tærtedej skal ikke være stærk og spændstig som en brøddej, men eftergivende og nem at rulle ud. De kvaliteter finder du i speltmelet. Og så smager spelt bare godt. Nøddeagtig og lækker.

De 50 g enkorn, emmer eller purpurhvede er ikke obligatorisk, men har du lidt stående, så bidrager de med en lækker smagsnuance. Enkorn er rund og meget kornagtig i smagen. Purpurhveden giver tærtedejen et flot grålilla skær og smager herligt. Sidstnævnte gælder også for emmer. Du kan selvfølgelig også anvende rug. Det er altid lækkert, og giver en lidt dybere smag til tærtebunden.

Variationer af fuldkornsindhold

  • Lidt mindre fuldkorn: 200 g fuldkornsmel og 150 g fint mel
  • Endnu mindre fuldkorn: 150 g fuldkornsmel og 200 g fint mel

Broccolistokken får lige et par ord med på vejen…

Fordi grøntsagerne bliver varmet op, inden de skal med i ovnen, kan jeg varmt anbefale at få brugt hele broccolien. Der er simpelthen ingen grund til at smide stokken ud, selv om den måske ser lidt træls ud. Start med at skære stokken af der hvor broccolihovedet begynder. Skræl det yderste lag af, skær den i tynde stave og snit den så i fine tern, som du kommer med i grøntsagsblandingen. Stokken har en fin og mild broccolismag, og ternen bliver bløde (men ikke smattede) og blander sig fint med resten af grøntsagerne i tærten.