De første mange gange jeg brugte opskriften her, var det til Naan. En dag fik jeg lyst til at se, om dejen eventuelt kunne bruges til en lidt tungere version af en Håndværker. Derefter en slags Skagenslapper. Håndværkere igen – og nu er dejen blevet en fast del af det repertoire, der følger med mit lyse bagværk. Dejen giver lyst og luftigt bagværk, som dog er lidt tungere end f.eks. den Håndværker, du kan købe. Det gør ikke noget. Dejen er nem at håndtere, og de eneste ingredienser den kræver ud over “the big four” (mel, vand, salt, gær), er græsk yoghurt (eller skyr eller en tyk yoghurt naturel) og evt. lidt sukker.
Her får du opskriften på den slags Håndværkere, vi er glade for, og tips til Skagenslapper.



Håndværkere, ca. 16 stk.
Ingredienser
- 100 g fuldkornsmel (hvede, spelt, Øland, Manitoba eller rug)
- 700 g fint mel (jeg anbefaler 400 g fint stenkværnet mel og 300 g alm. hvedemel)
- 10 g gær (20-25 g hvis du har travlt)
- 18 g salt
- 18 g sukker (kan udelades ved langtidshævning)
- 140 g græsk yoghurt
- 500 g vand (eller 5 dl hvis dit litermål er præcist)
Tilberedning
- I hånden: Gæren smuldres i melet. Salt og evt. sukker blandes i, og de våde ingredienser tilsættes. Dejen blandes godt, og æltes til den er blank og smidig.
- På maskine: Hæld yoghurt og vand i røreskålen. Tilsæt gær, og dernæst mel og evt. sukker. Kør dejen let sammen og lad den hvile i 5-10 min. Tilsæt nu salt, og kør dejen færdig ved lav hastighed, til den er blank og smidig.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse eller ca. 3-4 timer, hvis du har valgt den hurtige version. Hvis du langtidshæver dejen, kan den med fordel stå køligt – ikke koldt.
- Stræk og fold dejen forsigtigt en/to gange i skålen, mens den hæver. Det gør dejen ekstra luftig. Du kan med fordel fugte din hånd med vand, så dejen slipper, når du har rørt ved den.
- Forvarm ovnen til 230 grader, varmluft.
- Drys lidt mel (f.eks. durummel) på bordet. Skrab forsigtigt dejen ud på bordet og drys oversiden af dejen med birkes. Stik dejen ud til stykker og fordel dem på to bageplader beklædt med bagepapir.
- Sæt pladerne i ovnen med det samme, sprøjt ca. 1/2 dl vand ind i ovnrummet og luk straks lågen. Jeg har en bagesten liggende i bunden af min ovn, som jeg sprøjter vandet ind på for at undgå at ødelægge ovnens bund.
- Stykkerne skal bage i ca. 20 minutter til de er smukt gyldne.
- Afkøles på rist. Fryseegnede.
- Jeg anbefaler en tur i ovnen eller på brødristeren på dag 2 og 3. Så bliver skorpen knasende sprød igen, og krummen lun og lækker.
Tips til “Skagenslapper”
Fugt et område på bordet med vand og hæld et tyndt lag solsikkekerner på den fugtige overflade. Skrab dejen ud af skålen og sørg for at den (så vidt muligt) rammer området, hvor solsikkekernerne ligger. Drys evt. lidt flere solsikkekerner eller birkes på dejens overside. Overskydende kerner på bordet rundt om dejen kan du også lægge på oversiden, eller skubbe ind under dejen. Stik dejen ud til stykker og bag “lapperne” i ca. 20 min. ved 230 grader varmluft, til de er sprøde og gyldne.

