Flammkuchen / Tarte Flambée

Et fast indslag på mange af mine bagekurser var denne lækre spise med både fransk og tysk navn. Den er langt fra en “tærte” eller “kage” i dansk forstand, og opfylder også et helt andet formål. Den er nemlig en virkelig lækker appetizer, snack eller del af picnickurven. En tyndt udrullet dej belagt med tyk creme fraiche, bacon og løg – og en generøs omgang friskkværnet peber – bagt ved høj temperatur og nydt mens den stadig er lun. Skær den ud i “håndrette” stykker og server den på et stort fad eller skærebræt.

Tarte flambée / Flammkuchen, 3 stk.

Ingredienser

  • DEJ
  • 400 g fintsigtet hvede- eller speltmel
  • 100 g fuldkornsspeltmel
  • 5 g fint salt 
  • 10 g gær
  • 10 g salt
  • 340 g vand
  • 30 g smagsneutral olie
  • FYLD
  • En portion god bacon i tynde skiver eller tern
  •  250 g creme fraiche 38% (!!)
  • ca. 4 mellemstore løg i tynde skiver
  • Friskkværnet peber

Tilberedning

  1. Dejen må gerne hæve nogle timer, så gå i gang med den i god tid. Hvis du har travlt, sætter du gærmængden op.
  2. Gæren smuldres fint i melet. Bland godt, tilsæt salt og bland godt. Tilsæt vand og olie og bland og ælt dejen til den er blank og smidig. Lad den hæve, lunt og under klæde, til dobbelt størrelse.
  3. Forvarm ovnen til 240-250 grader, varmluft. Lad pladerne blive ovnen. Klargør bacon og løg.
  4. Drys mel på bordet og skrab dejen ud af skålen. Del den i tre lige store stykker. Rul dejen tyndt ud (pas på den ikke hænger fast i bordet!), så den ca. passer i størrelse til en bradepande. Læg den på et stykke bagepapir. 
  5. Fordel creme fraiche, løg og bacon på dejen, og afslut med at kværne peber henover hele molevitten.
  6. Tag en varm plade ud af ovnen og træk bagepapir med Flammkuchen over på pladen. Hvis du har en bagespade, kan du også bruge den til at flytte din Flammkuchen. Gentag. Du kan bage to plader ad gangen.
  7. Bagetiden er ca. 14 minutter, men det varierer fra ovn til ovn. Vigtigst er, at din Flammkuchen er sprød og gyldenbrun, når du tager den ud af ovnen. 
  8. Afkøles let på rist. Skæres herefter i “håndrette” hapsere og nydes i godt selskab.
  9. Bon appetit 🙂