“Har du ikke en god opskrift på kanelsnegle?” blev jeg spurgt forleden. Jamen, det har jeg da. Og den er virkelig gammel og absolut velafprøvet. Jeg tror ikke, jeg lyver, når jeg siger, der er bagt flere tusinde kanelsnegle på baggrund af denne opskrift. Jeg fik den af en af de herlige bagere, jeg har mødt gennem tiden, Knud Bjerring, og det er jeg ham aldeles taknemlig for.

Kanelsnegle, ca. 20-24 stk.
Ingredienser til dej, remonce, pensling og pynt
- 200 g sød- eller letmælk (gerne lunken, men ikke varm*)
- 25 g øko.gær
- 200 g saltet smør, tempereret, i tern
- 50 g lyst rørsukker
- 5 g salt
- 2 store æg (ca. 120 g i alt)
- 600 g fintsigtet, stenkværnet hvedemel**
- 150 g smør, tempereret, i tern
- 250 g brun farin
- 2 spsk. god kanel
- 1 skefuld brun farin rørt op med kogt vand, nok til pensling
- Tyk, hvid glasur af 200 g flormelis og 1-2 spsk nykogt vand
Tilberedning
- Start med at tage alle køleskabsingredienser ud på køkkenbordet, så de kan få varmen. Afvej smør til hhv. dej og remonce, og skær det i tern.
- I hånden: Lun mælken ganske let, hvis den ikke er blevet tempereret i forvejen. Afvej melet i en skål. Herefter smuldres smør, dernæst gær ud i melet. Salt og sukker blandes i, herefter æg og mælk. Bland og ælt dejen til den er blank og smidig.
- På maskine: Hæld mælken i røreskålen, tilsæt gær, dernæst de resterende ingredienser. Ælt dejen ved lav-mellemhøj hastighed, til den er blank og smidig.
- Lad dejen hvile i skålen, og læg et klæde eller en opklippet plastikpose (som kan genbruges) henover. Lad dejen hvile i op til en time, men heller ikke mere.
- Mens dejen hviler, tilbereder du remoncen. Blødgør smørret og rør farin og kanel i.
- Rul nu dejen ud til en firkant på ca. 30 x 40 cm. Fordel remoncen over hele fladen, tril dejen til en aflang pølse, og skær den i 20-24 stykker.
- Læg sneglene med snitflade opad på bageplader beklædt med bagepapir. Hvis du gerne vil undgå at “halen” på sneglen svipser ud under bagningen, så fold den ind under sneglen, inden du sætter sneglen på bagepladen.
- Lad sneglene efterhæve i ca. 15 minutter. Forvarm ovnen imens.
- Bag sneglene ved 180 grader varmluft i ca. 15 minutter. De er færdigbagte, når de er gyldne – ikke brune – så hold øje med dem.
- Pensl sneglene med blandingen af brun farin og vand, lige efter du har taget dem ud af ovnen. Lad herefter sneglene køle af på en bagerist (hvis du kan vente) og pynt dem med hvid glasur, når de er kolde.
- God fornøjelse!
Tips
*Når du ælter dejen i hånden, giver det mening at lune mælken, for at få dejen i gang med at hæve lidt hurtigere. Når du kører dejen på maskine, skal du være opmærksom på at temperaturen i dejen stiger med en grad pr. minut ved lav hastighed og to grader pr. min, ved høj hastighed. Du kan altså hurtigt risikere at “køre dejen varm”, hvis du bruger varm mælk. En varm dej risikerer desværre at udvikle en knap så rar bismag af gær, som er meget tydelig i det færdige bagværk. Jeg plejer altid at lade den mængde mælk, jeg skal bruge, stå lidt tid på køkkenbordet og temperere til den ikke længere er kold, men bare kølig. Så skal røremaskinen nok sørge for resten.
**Du også sagtens anvende Ølandshvede eller speltmel til denne opskrift. Hvis du bruger almindeligt hvedemel (der ikke suger helt så meget væske som stenkværnet mel), skal du måske nedjustere væskemængden en anelse.
