Når vi holder fødselsdag i vores familie, så er der et fast indslag. Det er ikke lagkagen. Det er ikke en kagemand. Det er chokoladebollerne. Uden dem – ingen fødselsdag. Det ene år jeg fravalgte dem, brokkede gæsterne sig SÅ meget at… – ja, lad os bare sige, at jeg godt forstod et vink med en vognstang. Ideen til opskriften kommer fra min mors bagebog “Hjemmebagt”, men jeg har justeret lidt på den gennem årene. Så her kommer den – i min version.
Fordejen:
Fordejen (røres sammen aftenen før eller 3-4 timer før den skal anvendes)
- 250 g fintsigtet stenkværnet speltmel
- 250 g køligt vand
- 5 g øko.gær
Dej:
- 750 g fintsigtet stenkværnet Ølandshvedemel
- 15 g øko.gær
- 180 g tempereret smør i tern
- 100 g lyst rørsukker
- 15 g salt
- hele fordejen
- 300 g sød- eller letmælk
- 4 æg
- + 200 g grofthakket mørk chokolade
Fremgangsmåde:
- Gæren smuldres fint i melet, dernæst smørret. Herefter tilsættes resten af ingredienserne plus fordejen, og dejen æltes til den er satin-blank og smidig. Hvis du kører dejen i maskine, så kør den langsomt sammen.
- Læg dejen i skålen, dæk den med et klæde og stil den lunt. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
- Drys lidt mel på bordet og skrab dejen ud på bordet. Tryk den ganske let flad, og fordel det hakkede chokolade på dejen. Fold herefter dejen til en pølse, så chokoladen bliver pakket ind i dejen og tryk den forsigtigt sammen. Lad den ligge i 10 minutter. Del så “pølsen” i to strimler og del hver strimmel i 12 stykker.
- Tril forsigtigt stykkerne til boller, og sæt dem på bageplader beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve til næsten dobbelt størrelse.
- Forvarm ovnen til 180-200 grader, varmluft. Hvis du ved, at din ovn bager “hårdt”, start da på 180 grader. Du kan altid skrue op. Det er sværere at skrue ned, når først bollerne har fået for meget farve…
- Pensl bollerne med lunken kaffe eller tempereret æg pisket med et nip salt og lidt vand eller bare lidt stuevarm mælk. Du kan også helt lade være, så bliver bollerne matte i overfladen i stedet for blanke.
- Sæt bollerne i den varme ovn og bag dem i 10 minutter. Vend pladerne 180 grader (vigtigst hvis din ovn bager skævt ellers kan du naturligvis lade være :)) og bag bollerne i yderligere 5-10 minutter, til de er smukt gyldne og føles lette når du løfter dem af pladen.
- Afkøles let på bagerist og spises som de er – eller med iskoldt smør.

