Lapper af Purpurhvede, Manitoba og Ølandhvede

Lapper af Purpurhvede, Manitoba og Ølandhvede

Jeg har fået en pose purpurhvede (fuldkorn) i værtindegave og den skulle testes. Smukt mel – med masser af smag, skulle det vise sig. Krummen fik også et anderledes lilla-agtigt skær (selv om det er svært at se på billedet) og var både silkeblød og luftig. Jeg startede med 20% – næste gang må jeg højere op (jeg tænker 50% som fordej og dernæst en test med surdej), så den kommer helt til sin ret.

Langtidshævede Purpurlapper med Manitoba og Øland på maskine

Dej:

  • 200 g Purpurhvedemel, fuldkorn
  • 200 g fintsigtet Manitobamel
  • 600 g fintsigtet Ølandsmel
  • 7 g gær
  • 20 g salt
  • 870 g koldt vand
  • Solsikkekerner til drys og bund

Fremgangsmåden

  1. Dejen blandes til den er ensartet. Lad den hvile i 20 min og stræk og fold den forsigtigt ind over sig selv “hele vejen rundt i skålen”. Gentag efter 30 min.
  2. Sæt dejen til hævning – køligt (ikke køleskab, hvis det kan undgås) natten over. 
  3. Forvarm ovnen til 240 grader varmluft. 
  4. Skrab dejen helt fri af skålens sider og lad den hvile i skålen, mens ovnen bliver varm. 
  5. Fordel et tyndt lag vand på bordet. Hæld solsikker på og skrab dejen ud af skålen, så den fordeler sig på solsikkekernerne. Drys også lidt på dejens overflade.
  6. Stik dejen ud til passende stykker, som sættes på bageplader beklædt med bagepapir.
  7. Sæt pladerne i ovnen og bag stykker i ca 20 min. Giv damp ved indsætning og vend pladerne 180 grader efter 10 min.
  8. Afkøles på rist og nydes i selskab med andre – uhm!